Garanția pentru Tineret, un pas înainte în ocuparea tinerilor din România
9 din 10 tineri care își caută un loc de muncă întâmpină probleme cauzate de impunerea unui anumit nivel de experiență cerut de angajator, 7 din 10 declară faptul că pe viitor ar fi interesați de deschiderea propriei afaceri, doar 21% dintre tineri susțin că muncesc în domeniul în care au studiat la școală sau facultate, iar 53% dintre aceștia cred că salariul pentru o poziție “entry-level” este între 1.000 și 1.500 lei pe lună. Acestea sunt doar câteva dintre concluziile studiului “Tinerii și locul de muncă”, desfășurat în perioada 24 – 29 aprilie 2015, în cadrul campaniei Garanția pentru Tineret.
Obstacole în angajarea tinerilor
9 din 10 tineri care își caută un loc de muncă întâmpină probleme cauzate de lipsa unui nivel de experiență impus de angajator. 4 din 10 tineri, pe de altă parte, consideră că piața muncii nu prezintă destule oferte corelate cu pregătirea lor, în timp ce doar 40% dintre respondenți se consideră încrezători într-un viitor profesional satisfăcător pentru următorii cinci ani.
Garanția pentru Tineret, o soluție pentru tineri
Obiectivul principal al programului “Garanției pentru Tineret” este reducerea șomajului în rândul tinerilor care au vârsta cuprinsă între 16 și 24 ani, prin facilitarea obținerii de locuri de muncă de calitate.
Concret, se urmărește ca tinerii cu vârsta mai mică de 25 ani, care își pierd locul de muncă sau care nu găsesc unul după terminarea studiilor, să primească o ofertă de bună calitate, fie de angajare, fie de continuare a educației sau de intrare în ucenicie, ori de efectuare a unui stagiu. Oferta va fi primită în decurs de 4 luni de la înregistrarea la agențiile pentru ocuparea forței de muncă.
Pentru a beneficia de oricare dintre măsurile din schema de implementare a Garanției pentru Tineret, după înregistrarea la Agenția de Ocupare a Forței de Muncă, tinerii vor fi orientați și consiliați. Entitățile care vor opta pentru acordarea acestor măsuri, de la angajatori acționândindividual sau în parteneriat cu furnizori de formare, furnizori de servicii de ocupare/ evaluare şi certificare a competenţelor, sindicate, patronate și până la Serviciul Public de Ocupare (ANOFM), vor putea beneficia de o alocare medie de 100 de euro din fonduri europene pentru fiecare tânăr consiliat. Banii sunt alocați din fonduri europene, și anume din Fondul Social European sau “Inițiativa privind Ocuparea Tinerilor”.
Ce așteptări au tinerii de la un loc de muncă?
Cei mai mulți tineri respondenți (76,27%) se așteaptă ca de la locul de muncă să primească în primul rând un salariu satisfăcător. 6 din 10 respondenți își mai doresc să beneficieze de dezvoltare personală și un echilibru constant între muncă și viața personală, iar mai bine de jumătate (53,96%) dintre respondenți apreciază că nivelul salarial “entry level” se află în intervalul 1000-1500 lei/lună.
De asemenea, tinerii declară că ar prefera un salariu mic în schimbul oportunităților de dezvoltare profesională. Doar 3 din 10 respondenți au declarat că un salariu mare poate compensa în favoarea unui loc de muncă neplăcut.
Tinerii vor să-și deschidă afaceri
7 din 10 respondenți ai sondajului declară faptul că ar fi interesați în viitor de deschiderea propriei afaceri. 22,63% se declară încă nesiguri de abilitățile antreprenoriale, fiind nehotărâți în acest sens, în timp ce doar 7% dintre aceștia nu doresc sau nu au în plan deschiderea propriei afaceri.
Muncă în România sau în afara țării?
Mai bine de jumătate dintre tinerii care își caută de muncă în România (55,22%) ar fi dispuși să lucreze în afara țării, în timp ce alți 26,74% nu s-au decis în această privință. Doar 18,04% dintre tinerii intervievați nu ar pleca să lucreze în afara țării. 8 din 10 respondenți ar alege un post în străinătate pentru un salariu mai mare. Condiții de muncă mai bune își doresc 54,43% dintre respondenți, în timp ce aproximativ 3 din 10 ar alege un loc de muncă în afara țării pentru șansele de afirmare și oportunitatea de a vedea și alte culturi. Cei mai mulți respondenți (72,63%) dintre cei care doresc să muncească în țară fac această alegere de dragul familiei și a prietenilor. De asemenea, 36,08% consideră că un post în Româniale-ar oferi oportunitatea de a face o schimbare în țară.
Angajatorii vor tineri preocupați de carieră
Având în vedere competiția acerbă de pe piața muncii, angajatorii caută să îi găsească pe acei candidați care s-au ocupat de cariera lor chiar și în timpul studiilor. Astfel, pentru a scăpa de cercul vicios al experienței, candidații trebuie să participe la cât mai multe stagii de pregătire, internship-uri sau orice fel de activități practice ce i-ar ajuta să stârnească interesul recrutorilor. Experiența, la nivelul entry, nu înseamna neaparat un job anterior, ci orice activitate extra-curriculară ce i-a ajutat pe studenți să aibă un oarecare contact cu piața muncii, a declarat Andreea Mihăescu, reprezentant BestJobs.ro, susținător al campaniei Garanția pentru Tineret.
Alte concluzii ale studiului
- Aproape 7 din 10 respondenți preferă locurile de muncă cu normă întreagă, în timp ce aproape 2 din 10 respondenți preferă un loc de muncă cu normă parțială.
- Aproape o treime dintre respondenți (29,11%) consideră că un sistem educațional performant și adaptat pieței de muncă facilitează găsirrea unui loc de muncă%.
- Din experiența a aproximativ 5 din 10 respondenți, durata medie de căutare a unui loc de muncă este între 1 și 4 luni.
- Doar 26,27% dintre tinerii respondenți ai sondajului au participat la un internship pe o perioadă determinată în cadrul unei companii.
Pe scurt despre programul Garanția pentru Tineret
3 pași spre un loc de muncă pentru tinerii între 16 și 24 de ani
- ÎNREGISTRARE
Primul pas presupune înregistrarea la Agenția de Ocupare a Forței de Muncă din județul sau sectorul unde locuiește tânărul/tânăra. Adresa și datele de contact sunt disponibile pe www.garantiapentrutineret.ro
- ÎNTÂLNIREA CU UN CONSULTANT
După ce se înregistrează, tânărul/tânăra se va întâlni cu un consultant pentru a sta de vorbă despre calitățile și aptitudinile sale și despre ce anume ar vrea să facă. În funcție de răspunsurile sale, consultantul îl/o va informa și îndruma, iar împreună vor realiza un plan de acțiune personalizat pentru a îndeplini obiectivele profesionale.
- OBȚINEREA UNEI OFERTE DE CALITATE
Odată ce s-a înregistrat în baza de date a Agenției de Ocupare a Forței de Muncă și s-a întâlnit cu un consultant, în următoarele patru luni tânărul primește o ofertă, care se poate materializa prin: program de ucenicie, stagiu, curs de formare profesională sau direct un loc de muncă.
Informații utile:
Planul de Implementare a Garanției pentru Tineret a fost pus în aplicare de Guvernul României la data de 1 ianuarie 2014.
Implementarea acestuia este coordonată de Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice și se realizează în parteneriat cu ministerele de resort. Acestea furnizează infrastructura necesară și asigură un cadru instituțional adecvat, favorabil și previzibil. Totodată, mediul de afaceri, societatea civilă și partenerii sociali participă la identificarea și mobilizarea tinerilor și se implică în acțiuni și inițiative care combină ocuparea și formarea acestora și, mai ales, în asigurarea continuării procesului de inovare, susținând astfel atragerea și implicarea tinerilor în programul “Garanția pentru Tineret”.
Rezultate încurajatoare ale programului Garanția pentru Tineret
- 094 tineri au accesat până acum programul, prin serviciile ANOFM, din care 71.893 tineri (aproape 40%) au fost ocupați, de la punerea în practică a programului “Garanția pentru Tineret”
- 227 tineri au beneficiat de consiliere și orientare profesională
- 847 angajatori au fost subvenționați pentru a oferi un loc de muncă tinerilor absolvenți
- 411 microîntreprinderi au fost înființate prin acordarea de subvenții tinerilor întreprinzători, creându-se astfel 3.205 noi locuri de muncă
- 177 tineri întreprinzători au înființat un start-up și au creat 440 locuri de muncă noi
Studiul „Tinerii și locul de muncă” a fost realizat în perioada 24 – 29 aprilie 2015, pe platforma www.ivox.ro, pe un eșantion de 2276 respondenți cu vârsta până în 25 de ani. 61% dintre aceștia au liceul sau școala profesională ca ultima formă de școală absolvită, iar 57% au declarat că nu au venit propriu.
Persoane de contact:
Dorian Ilie – Rogalski Damaschin Public Relations, tel: 0743 12 12 35